Král uvažuje o výstupu na K1 v Krmelíně...

16.11.2009 17:00

Lašský král Zdeňa Viluš I. alias Zdeněk Krulikovský na jarmarku v Krmelíně naznačil, že napřesrok by se v obci mohla konat další zajímavá akce. „Připravuje se výstup na horu K1, jak jsme nazvali krmelínský kopec. Bez kyslíkových přístrojů,“ pravil Zdeněk Vilém Krulikovský. „Je to první lašský kopec ve směru od Ostravy,“ dodal. Myšlenka se zamlouvá i krmelínskému starostovi Václavu Zezulkovi.

Zdeňa Viluš I. připomněl, že letos 28. října se konal historicky první lašsko-valašský výplaz na Radhošť. „Bohužel jsme to tajili do poslední chvilky, ale výplazem jsme chtěli naplnit partnerskou smlouvu z roku 2008. Ten termín byl zvolen záměrně. Je to nová tradice, počasí nám nepřálo, ale podařilo se to,“ zdůraznil lašský král.

V úterý přijede s divadlem

Mezi jeho koníčky patří i divadlo. „V roce 2006 měla na Čeladné premiéru hra Ondraš, pan Lysej hory, kterou jsem napsal a nastudoval se studenty Janáčkovy konzervatořev Ostravě a s herci Těšínského divadla. Už tři roky ji úspěšně hrajeme po Lašsku. A budeme ji hrát do té doby, dokud ji neuvidí všichni Laši,“ zdůraznil Zdeňa Viluš I. Shodou okolností v úterý 17. listopadu mohou „Ondraše“ vidět lidé v Krmelíně. Představení se koná v sále pohostinství Na Benátkách, začátek je v 18 hodin.

Zdeňa Viluš I. už před třemi lety vydal „Knížku pro každého Lacha“. „Bylo to ve spolupráci s Markrabstvím lašským, kterému jako nejvrchnější ministr „šéfuje“ Benedikt Król,“ upřesnil Krulikovský, který stojí v čele Velkého Lašska. V roce 2007 přišla na řadu nejen obrazová knížka „Lašsko – etnografický a kulturní region Moravy a Slezska“, ale také lašsko-český slovník.

Před dvěma lety na lašském eurojarmarku v Čeladné jmenoval král Zdeňa Viluš I. ministra sportu – je jím krmelínský rodák a někdejší zápasník Vítězslav Mácha, olympijský vítěz z Mnichova v roce 1972. Jeho první náměstkyní se později stala Adolfina Tačová. Tato bývalá sportovní gymnastka má medaile ze dvou olympiád. „Ministryní mořeplavby jsem jmenoval Karin Pavloskovou,“ doplnil Zdeňa Viluš I. výčet svých spolupracovní­ků.